KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium

Napkelet vetélkedő

Nemes vetélkedő: 90 éves a Napkelet

Tormay Cécile és lapja csaknem 70 éve, szovjet parancsra, indexre és zúzdába került, s ezzel nemzetközileg elismert művészeink és tudósaink váltak száműzöttekké.

A néhány megmentett folyóirat-példányban páratlan értékeink porosodtak az elmúlt évig.

Holott a Napkelet a Nyugat méltó társa. A Napkelet és főszerkesztője 2012-ben megkapta a Magyar Örökség-díjat, a folyóirat rehabilitálása alapvetően hozzájárul a csonka magyar irodalmi kánon kiegészítéséhez, sőt a teljes magyar kulturális hagyaték jelentős gazdagodásához, és számos szenzációt ígér, tartja Jobbágy Éva, a Tormay Cécile Kör alapító vezetője, aki harmadszor írt ki és rendezett vetélkedőt. Kiemelte, hogy a határokon átívelő pályázatra a lehetőséget a gyöngyösi Szőke György és Balázs Ibolya áldozatos munkája teremtette meg, miután a lapot megmentették az enyészettől. A digitalizált periodika ugyanis már a világ minden pontján olvasható, s így születhettek olyan szívmelengető sikerek, hogy Kárpátaljától Erdélyig több kitűnő pályázó akadt.

 November 17-én középiskolások vetélkedtek „90 éves Napkelet” címmel Dobos Menyhért, a Duna Televízió vezérigazgatójának fővédnökségével, a Rákóczi Szövetség, a Klebelsberg Kultúrkúria és a Nemzeti Értékvédő Egyesület támogatásával, a Tormay Cécile Kör irányításával. A tanárok és diákjaik alkotta csapatok bámulatos tájékozottságot mutattak a létérdekünket jelentő konzervativizmusról, a magyar irodalmi értékőrzésről. A versenyzők vers és novella, és határon túli irodalom témakörökben kutattak és készültek föl. Választható volt a magyar közízlés témaköre is, amely ma legalább annyira aktuális és kritikus, mint 90 éve. Érdekes volt, hogy a szép, de nehéz keresztény/keresztyén szellemiségű irodalomból a zuglói kertészeti szakközépiskola fiúcsapata(!) vizsgázott kitűnőre, Majzik Éva vezetésével. Hasonló lelkesedést és bátorságot eddig nemigen ismertünk a nem humán képesítést adó szakiskoláktól.

 Az első a dunaújvárosi Róth Éva és csapata, a Széchenyi István Gimnázium, második Palágyi Márta csapata, a Fővárosi Kossuth Lajos Gimnázium, harmadik Sinkóné Tóth Zsuzsanna csapata, a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma képviseletében. A marosvásárhelyi Dézsi Eleonóra és csapata a Művészeti Szaklíceumból Különdíjat kapott. A jövőben érdemes lenne a hasonló versenyeket a képernyőn is látni. A Napkelet közléseinek feltárása a nemzetépítés szempontjából elengedhetetlen, hiszen tanúja annak az elhivatottságnak, a keresztyén erkölcs és a hazafiság talaján álló kitartásnak, amellyel a nagyhatalmak által cinikusan pusztulásra ítélt csonka országnak sikerült felemelkedni, épp a megvalósított kultúrfölény által.

Tovább a kategóriában: Versenyek Sikerek »

Támogatóink

 elte-fuveszkert 81 x 81borhymini  logo face

Kiemelt támogatónk Mészáros József KASZK műszaki tanácsadó, aki több értékes növény örökbefogadásával lehetővé tette új honlapunk létrehozását. Köszönjük!

Kapcsolat

KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium
Tagintézményi OM azonosító: 035269/009
Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362
Felnőttképzési engedélyezési szám: E-000052/2013
Telephely címe:
1149 Budapest, Mogyoródi út 56-60. (Bejárat a Kövér Lajos utcai kapunál.)
Igazgató: Pintér Karolina

Intézményi név változatai:
Közép-magyarországi ASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium
Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum - Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium 

www.vmszki.hu

#szeretjükavargát
Kövessetek / Kövessenek bennünket az Instagramon:
@varga_marton_technikum
Varga Márton Technikum (@varga_marton_technikum) • Instagram-fényképek és -videók

Wikipédia:
Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium – Wikipédia (wikipedia.org)

Telefon
: +36-1-273-2741
E-mailtitkarsag.vmszki@gmail.com