KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium

Névadónk

Varga Márton Varga Márton

Varga Márton élete

Varga Márton Erdélyben, Szilágysomlyón született 1886. november 11-én. Gyermekéveit Zilahon töltötte, édesapja tanár volt – szaktanulmányait Aranyostordán, az Állami Kertészeti Iskolában kezdte.

 1902-ben felkerült Budapestre az Állami Kertészeti Intézetbe és 1905 – 1908-ig elvégezte a Kertészeti Tanintézetet. 1909-től a fővárosban élt és dolgozott.

 Budapest Székesfőváros Tanácsa 134.763/1925-VII. sz. határozatával engedélyt adott egy iskola felállítására, melynek vezetésével, szervezésével és gyakorlati megvalósításával Varga Mártont bízta meg 1925-ben. Ez az iskola Magyarország első kertésztanonc iskolája volt – középfokú képesítést adott.

 A Budapest Székesfőváros Kertészképző Iskolája 1926. őszén indult és ettől kezdve 1949. május 31-ig Varga Márton volt a kertész iskola igazgatója.

 Az 1926-ban megalapított Kertészképző Iskola óriási lendületet adott a magyar kertészeti szakoktatás fejlődésének. Varga Mártonnak oroszlánrésze volt abban, hogy megismertette és megszerettette a diákokkal a magyar földet, megmutatta és megtanította, hogy becsületes megbízható munkával biztos megélhetést találnak. Jó pedagógus és jó szakember volt. Művészi érzékét és szakmai tudását dicséri a „japáni kert”, mely nagy anyagi áldozatot, tervezői és építői munkát igényelt.

 Felesége Kisgél Adrianne tornatanárnő volt, két leánygyermekük született.

 A háború utáni idők megviselték idegeit és szerencsétlenségére 1944. karácsonyán felesége is meghalt.

 1949–50-ben nyugdíjazták az addigra már testileg és szellemileg is rossz állapotban lévő embert. Alacsony nyugdíjjal (600,-Ft/hó) rendelkezett, melyet diákjai alkalmi munkákkal próbáltak emelni. Sajnos állapota nem javult és 1952. január 11-én 66. életévében elhunyt.

Képgaléria

Tovább a kategóriában: « Történet Japánkert »

Támogatóink

 elte-fuveszkert 81 x 81borhymini  logo face

Kiemelt támogatónk Mészáros József KASZK műszaki tanácsadó, aki több értékes növény örökbefogadásával lehetővé tette új honlapunk létrehozását. Köszönjük!

Kapcsolat

KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium
Tagintézményi OM azonosító: 035269/009
Telephely címe:
1149 Budapest, Mogyoródi út 56-60.
Igazgató: Pintér Karolina

Intézményi név változatai:
Közép-magyarországi ASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium
Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum - Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium 

www.vmszki.hu
Telefon: +36-1-273-2741
E-mailtitkarsag.vmszki@gmail.com