KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium

Köszöntő

Kik vagyunk? Mik vagyunk?

az-iskolarolA KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium 1926 óta középfokú kertésztanonc képzőként indult, később a földmérő, térképész és környezetvédelmi képzéssel kiegészülve, nagy hagyományokkal rendelkező és azokat ápoló középiskola, melyet fennállása óta mély elköteleződés jellemez a szakmaiság és a nevelés-oktatás iránt.

Célunk a XXI. század elején olyan európai gondolkodású, magyar hagyományokat követő, kreatív szakemberek képezzünk, akik korszerű ismeretekkel, kompetenciákkal rendelkeznek, és így boldogulni tudnak saját egyéni életükben, hozzájárulva ezzel az egész társadalom fejlődéséhez.
 

Miben vagyunk egyediek?

Az ország egyik legrégibb szakközépiskolája, 1926 óta működik az ország, Budapest szívében, a szép Zuglóban. E területen 1906-ban gazdaasszony képzéssel kezdődött, 1926-tól középfokú kertésztanonc képzéssel folytatódott. 1972-től a földmérő-térképész képzéssel, 2013-tól környezetvédelmi képzéssel bővült a paletta. A kezdetekkor névadónk, Varga Márton kertészmérnök az igazgató, aki tanítványaival megalkotta iskolánk egyik kuriózumát, a Japánkertet. Kertészmérnök tanáraink tanítványainkkal azóta is szívvel-lélekkel gondozzák, ápolják, így többféle növénykülönlegesség alkot olyan természetes egységet és harmóniát, amely a lelket felüdíti, a szemet gyönyörködteti. Az iskola tanulóinak létszáma közel 400 fő. A nappali rendszerű oktatás mellett levelező tagozatunk is működik. Az érettségi után technikusi, és felmenő rendszerben szaktechnikusi képzésünk nappali rendszerű formában magas színvonalon folyik.

Szakiskolai képzésünk során kertész, dísznövénykertész szakképesítés szerezhető, előbbi 8., utóbbi 10 osztály után választható.

Mik a garanciáink?

• képzett, innovatív, elkötelezett tantestület
• életszerű gyakorlati helyek
• korszerű módszerek – információs és kommunikációs technológiák kreatív alkalmazása
• kialakított partnerkapcsolataink – külföldi gyakorlatok lehetősége

Mik a referenciáink?

• munkahelyi alkalmasság, biztos elhelyezkedés
• szakmai versenyeken elért kimagasló eredmények
• volt tanítványaink kötődése, szeretete

Iskolánk az Agrárminisztérium fenntartásában áll, együttműködik a gödöllői Szent István és a budapesti Corvinus Egyetem Tanárképző Intézeteivel, számukra is gyakorlóhelyet adva, ami egyben garanciája az igényes pedagógiai és szakmai munkának. Budapestről és az ország valamennyi megyéjéből jelentkeznek hozzánk olyan tanulók, akik a választani kívánt szakot csak nálunk találják meg.


Diákjaink rendszeresen, évente utazhatnak külföldre, a horvátországi Trsteno botanikus kertjébe, a törökországi Jalova város arborétumába és az olaszországi Pescarában lévő testvériskolánkba. Dániában rendszeresen két hónapot töltenek szakmai gyakorlaton, augusztusban utaznak ki és október elején térnek vissza repülővel. Ez az időszak világlátási és egyben az angol nyelv, mint nemzetközi kommunikációs nyelv gyakorlásának lehetősége is. Tanulmányaik befejezését követően – az angol vagy a német nyelv tárgyalóképes ismeretének birtokában – Németország, Hollandia vagy Anglia jó nevű kertészeteiben is örömmel fogadják őket.


A szabadidő értelmes és kulturált eltöltésének ezer lehetőségét biztosítjuk: torna és sporttermeinkben, sportpályáinkon, könyvtárunkban, Internet termeinkben, önképző és diákköreinkben.


A középiskolás évek után a dolgozni vágyó tanulóink elhelyezkedési lehetősége szinte korlátlan, a továbbtanulni szándékozók – előmenetelüktől függően - szakirányú egyetemen vagy főiskolán folytathatják tanulmányaikat.


Előzetes telefonos egyeztetést követően minden tanítási napon szeretettel várjuk ebbe a kis tanulólétszámú iskolába, meghitt környezetben tanulni vágyó, vagy iskolánkat akárcsak megismerni kívánó leendő tanulóinkat és szüleiket.

Bővebben...

Történet

A VARGA MÁRTON ISKOLA TÖRTÉNETE


Az iskola alapítási éve 1906, illetve 1926. Mai területén 1906-ig haszonbéres földek voltak, ahol többnyire bolgár kertészek zöldségféléket termeltek. A zuglói elemi iskola igénylésére a tanács 1906 őszén ezekből a földekből az elemi iskolához kapcsolódó Kis Szuglói Gazdasági Ismétlő Iskola részére 4 holdalt jelölt ki gyakorlóterület céljaira, azzal a kikötéssel, hogy azt kertészet, szőlőművelés, gyümölcsfatenyésztés és más mezőgazdasági célra kell fordítani. A tanácsnak ez a rendelkezése vetette meg az alapját a kertészeti telepnek. A tanács 3 év után ezt a területet 16 holdra bővítette ki.

Bővebben...

Japánkert

Iskolánk büszkesége a hazánkban elsőként megépült japánkert.
Kedves Látogatóink! Várjuk kedves vendégeinket szeretettel!
Kérjük, hogy figyeljék a honlapunkon megjelenő aktuális információkat az aktuális járványügyi helyzet miatt. Köszönjük megértésüket! Japánkert aktuális nyitvatartási információi ide kattintva érhetők el.

p18lelan06mjtd2t1eronoh1s5l5

Varga Márton –intézményünk alapítója – tervezte és építette 1928–ban. A japán császári család tagja, Takamacu herceg és felesége 1931-ben felkeresték a kertet. Látogatásuk alkalmával tetszésüket növények ajándékozásával fejezték ki. Ezek közül még ma is látható az Orixa japonica, a Prunus serrulata ’Kansan’ utódja, továbbá a Wisteria sinensis, az Acer ginnala, a Hibiscus syriacus (teltvirágú alak) és a Prunus nana.

Eredményeink és mozdíthatatlan értékeink a Varga Márton Iskolában

Bemutatjuk iskolánk és a Japán Nagykövetség kulturális kapcsolatát a közel 100 éves japánkertünk révén 
A japánkert kertészeti és kulturális jelentősége

Iskolánk és Japánkertünk a MÉDIÁBAN - TV, rádió, online - (kattintás ide)
Japánkert szakértő: Gódorné Hasenauer Zita - kertészmérnök tanár
The Garden Gurus - Japankert of Budapest (angol nyelvű kertbemutató videó)Információk japánkerti szolgáltatásainkról - vezetett séta, fotózás, esküvői szertartás helyszíne.

Bővebben...

Szaktantermek

Intézményünkben három olyan tantermet alakítottunk ki, amelyekben tanulóink zavartalanul elsajátíthatják a kerettanterv ajánlásai alapján a helyi tanterveinkben megfogalmazott képességeket. Mindvégig szem előtt tartottuk, hogy a közismereti évfolyamokon az informatika tantárgy tanulásához – egyúttal más jellegű, kiegészítő ismeretek megszerzéséhez is - elengedhetetlenül szükséges a megbízható működésű géppark.

Bővebben...

Termesztő-berendezések

TERMESZTŐ-BERENDEZÉSEK

Tankert - 1149 Budapest, Mogyoródi út 56-60.

Megnevezés

Terület (m2)

Üvegházak

Egylégterű üvegházblokk 632
Összekötő ház 132
Izolácios ház
90
1. hajó 96
2. hajó 96
3. hajó 96

Összesen

1160

Fóliaborítású termesztő-berendezések

Filclair-ház

630
1. fóliasátor 256
2. fóliasátor 200

Összesen

1086

Egyéb termesztő-berendezések

Süllyesztett ház

200
Kaktuszház 200 
Bővebben...

Katonasuli

Új választható tantárgy minden évfolyamon heti 2 órában a katonai alapismeretek. A KATONASULI programot a Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárral kötött megállapodás keretében indítjuk el a következő tanévtől. Minden évfolyamon fakultációs formában a KATONASULIT működtető tisztek, vendégelőadók tartják. Érettségizni is lehet belőle, de ez nem kötelező. Elméleti és gyakorlati képzés is folyik a katonatisztek vezetésével. Érdekes és izgalmas lehetőség fiúk és lányok számára.

Bővebben...

Támogatóink

 elte-fuveszkert 81 x 81borhymini  logo faceKiemelt támogatónk Mészáros József KASZK műszaki tanácsadó, aki több értékes növény örökbefogadásával lehetővé tette új honlapunk létrehozását 2013-ban. Köszönjük!

FlyBuilt-logo-v1Webfejlesztési digitális tanácsadást nyújtott 2021-ben a FlyBuilt Stúdió - Vedres Tamás ügyvezető igazgató! Köszönjük az együttműködést!

Kapcsolat

KMASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium
Tagintézményi OM azonosító: 035269/009
Felnőttképzési nyilvántartási szám: B/2020/006362
Felnőttképzési engedélyezési szám: E-000052/2013
Telephely címe:
1149 Budapest, Mogyoródi út 56-60. (Bejárat a Kövér Lajos utcai kapunál.)
Igazgató: Hajnal Sándor

Intézményi név változatai:
Közép-magyarországi ASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium
Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum - Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium 

www.vmszki.hu

#szeretjükavargát
Kövessetek / Kövessenek bennünket az Instagramon:
@varga_marton_technikum
Varga Márton Technikum (@varga_marton_technikum) • Instagram-fényképek és -videók

Wikipédia:
Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium – Wikipédia (wikipedia.org)

Telefon
: +36-1-273-2741
E-mailtitkarsag.vmszki@gmail.com